Deprem - Bölüm 2

Geçtiğimiz günlerde bir büyüğümden dinlediğim ve doğruluğundan ziyade mesajına odaklandığım bir hikayeyi sizlere aktarmak istiyorum. Vakitlice Yeniçeri Ocağı'nın yemeklerinden sorumlu bir aşçı varmış. Bu aşçı hayli pis, dikkatsiz ve hijyen kurallarına hiç dikkat etmeyen biriymiş. Öyle ki çorba kaselerinin dibinde kalan pis tortuları temizlemeye bile meyletmezmiş. Gel zaman git zaman bütün çorba kaseleri dibindeki pislikle beraber askere servis edilmeye başlanmış. 

Başta garipsenen bu tat vakit geçtikçe çorbaya ayrı bir hava katan gizemli bir lezzet olarak tanımlanmış ve tüm ocak bu pislikten keyif almaya başlamış. Günün birinde bu temiz olmayan aşçının yerini işini hakkıyla yapan temiz, titiz, dikkatli ve hijyen kurallarına hayli önem gösteren bir aşçı almış. Bu yeni aşçı öylesine titizmiş ve yemek kazanlarını öylesine güzel yıkarmış ki Yeniçeri Ocağı sanki her serviste yeni kap kacaklardan yemek yiyor hissine kapılırmış. Haliyle eski pis çorba kaseleri de tarihe karışır olmuş.

Fakat bir gün o kasenin dibindeki pis tortuya lezzet diye alıştırılan ocak bu temiz aşçımızı suçlamaya başlamış. Senden önceki aşçı daha leziz çorbalar yapardı, onun çorbalarında anlam veremediğimiz bir tat vardı. Sen ise çorbanın yağından, tuzundan çalıyorsun diye kazan kaldırmaya başlamış. Sözlüklerde topluca isyan etmek anlamına gelen kazan kaldırma olayının kültürümüze Yeniçeri Ocağı'nın işte bu faaliyeti ile girdiği rivayet edilir.

İfade etmeye çalıştığım şey ise şu:

Şayet bir yanlışa, kusura, eksikliğe, hataya alıştırılırsanız günün birinde onun doğrusu geldiğinde dahi öncekinin yanlış olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Pandeminin getiri ve götürülerinden ziyade ekonomi çarkındaki dişlilerin sıkışmasıyla da kendini belli eden yaşam pahalılığı, alım gücünün düşüşü ve dahası kısıtlayıcı hususların hepsinde bu olay mevcut. Öncesinde yapılan atılımlar ve aklınıza gelebilecek her şeye uyarlayabilirsiniz bunu. Eğer yanlış şeylerin doğru olduğunu kabul etmeye inandırılırsak günün birinde biri çıkıp doğruyu söylediğinde onu alaşağı ederiz.

Tıpkı böyle de afet döneminde, toplanan vergilerin nereye harcandığını sormak vatan hainliği değil aksine alıştırıldığımız yanlışların doğrusunu arama girişimleridir. Zaruridir, cevaplandırılmalıdır. Burada tam muhalif bir imaj çizmediğimi devletin yıllar içerisinde kurduğu AFAD, UMKE ve dahası oluşumları da dile getirerek belirtmek isterim. Ancak ifade etmeye çalıştığım nokta yalnızca deprem için değil bu ve dahası alanlarda yapılan bir çok etkinliğin takdir gerektirmediğidir. Zira yurttaşlarının tümüyle ilgilenip onların yaşam düzeyini yükseltme niyetinde olan her sosyal devlet bu tip hizmetlerde bulunmak mecburiyetindedir.

Yıllardır en büyük rant olarak varlığını sürdüren inşaat sektörüne, mağaza büyütmek için kolon kesenlere, üç kuruş için insan canına kast edenlere, yanından geçmeye korkacağı evi garibana satanlara, çalanlara, çırpanlara, İslam ile sağdan, Atatürk ile soldan araklayanlara, alenen cinayete teşebbüs edenlere, istisnaların kaideyi bozmayacağı düsturu ile lanet olsun.

Ayarını bozduğunuz kantarın gün gelince sizi tartacağını unutmamanız temennisiyle.

Planladığımdan uzun süren bu girizgahın ardından sizleri dikkatle okumanız konusunda ricada bulunduğum deprem ile alakalı öncesinde, anında ve sonrasında yapılması gerekenlerle baş başa bırakıyorum. 

Haftaya Deprem serisinin son bölümünde aktif toplanma alanları, deprem çantası, afet planı, yaşam üçgeni, deprem sonrası psikolojik yıkımın onarılması, enkaz görüntülerinin paylaşılmasının doğruluğu ya da yanlışlığı ve dahası konularda buluşana dek hoşça kalın.

➤ Deprem Öncesinde Yapılması Gerekenler:
  • Yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmelidir. 
  • Kaygan ve ovalık bölgeler iskana açılmamalıdır. 
  • Konutlar gevşek toprağa sahip meyilli arazilere yapılmamalıdır.
  • Yapılar deprem etkilerine karşı dayanıklı inşa edilmelidir.
  • İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapılmamalıdır.
  • Dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine bina yapılmamalıdır.
  • Çok kar yağan ve çığ gelen yamaçlarda bina yapılmamalıdır.
  • Mevcut binaların dayanıklılıkları artırılmalıdır.
  • Konutlara deprem sigortası yaptırılmalıdır.
  • Dolap üzerine konulan eşya ve büro malzemeleri kayarak düşmelerini önlemek için plastik tutucu malzeme veya yapıştırıcılarla sabitlenmelidir.
  • Soba ve diğer ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlenmelidir.
  • Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyalar birbirine ve duvara sabitlenmelidir. 
  • Eğer sabitlenen eşya ve duvar arasında boşluk kalıyorsa, çarpma etkisini düşürmek için araya bir dolgu malzemesi konulmalıdır.
  • Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde, duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile asılmalıdır.
  • İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapakları mekanik kilitler takılarak sıkıca kapalı kalmaları sağlanmalıdır.
  • Tezgah üzerindeki kayabilecek beyaz eşyaların altına metal profil koyarak bunların kayması önlenmelidir.
  • Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitlenmeli ve kırılmayacak bir şekilde depolanmalıdır. Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler konulmalıdır.
  • Rafların önüne elastik bant ya da tel eklenebilir. Küçük nesneler ve şişeler, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirilmelidir.
  • Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortaları otomatik hale getirilmelidir.
  • Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki tehlikeler ortadan kaldırılmalı, bu yollar işaretlenmeli, çıkışı engelleyebilecek eşyalar çıkış yolu üzerinden kaldırılmalıdır.
  • Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır. Dışa doğru açılan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır.
  • Karyolalar pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurulmamalıdır.
  • Tüm bireylerin katılımı ile (evde, iş yerinde, apartmanda, okulda) “Afete Hazırlık Planları” yapılmalı, her altı ayda bir bu plan gözden geçirilmelidir. Zaman zaman bu plana göre nasıl davranılması gerektiğinin tatbikatları yapılmalıdır.
  • Bir afet ve acil durumda eve ulaşılamayacak durumlar için aile bireyleri ile iletişimin nasıl sağlanacağı, alternatif buluşma yerleri ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışı bağlantı kişisi (ev, işyeri, okul içinde, dışında ve ya mahalle dışında) belirlenmelidir.
  • Önemli evraklar (kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb.) kopyaları hazırlanarak su geçirmeyecek bir şekilde saklanmalı, ayrıca bu evrakların bir örneği de bölge dışı bağlantı kişisinde bulunmalıdır.
  • Bina yönetimince önceden belirlenen, mesken veya iş yerinin özelliği ve büyüklüğüne göre uygun yangın söndürme cihazı mutlaka bulundurulmalı ve periyodik bakımları da yaptırılmalıdır. Bu cihazlar;
  • Kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutulmalıdır.
  • Yeri herkes tarafından bilinmelidir.
  • Duvara sıkıca sabitlenmelidir.
  • Her yıl ilgili firma tarafından bakımı yapılmalıdır.
  • Bir kez kullanıldıktan sonra mutlaka tekrar doldurulmalıdır.
  • Binalarda asansörlerin kapı yanlarına "Deprem Sırasında Kullanılmaz!" levhası asılmalıdır.

➤ Deprem Anında Yapılması Gerekenler:

⟾ Bir bina veya daire içerisindeyseniz; 

  1. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.
  2. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
  3. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb.) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.
  4. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN, Düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketleri yapılmalıdır.
  5. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.
  6. Balkona çıkılmamalıdır.
  7. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.
  8. Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.
  9. Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.
  10. Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.
  11. Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır.
  12. Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır.
  13. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.
  14. Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.
  15. Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.
  16. Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır.


⟾ Deprem anında açık alandaysanız;

  1. Enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşılmalıdır. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olunmalıdır.
  2. Toprak kayması olabilecek, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunulmamalıdır. Böyle bir ortamda bulunuluyorsa seri şekilde güvenli bir ortama geçilmelidir.
  3. Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır.
  4. Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olunmalıdır.
  5. Deniz kıyısından uzaklaşılmalıdır.

⟾ Deprem anında araç kullanıyorsanız;

⟾ Sarsıntı sırasında karayolunda seyir halindeyseniz;

  1. Bulunduğunuz yer güvenli ise; yolu kapatmadan sağa yanaşıp durulmalıdır. Kontak anahtarı yerinde bırakılıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklenmelidir. Sarsıntı durduktan sonra açık alanlara gidilmelidir.
  2. Araç meskun mahallerde ya da güvenli bir yerde değilse (ağaç ya da enerji hatları veya direklerinin yanında, köprü üstünde vb.); durdurulmalı, kontak anahtarı üzerinde bırakılarak terk edilmeli ve trafikten uzak açık alanlara gidilmelidir.

⟾ Sarsıntı sırasında bir tünelin içindeyseniz ve çıkışa yakın değilseniz; 

  1. Araç durdurulup aşağıya inilmeli ve yanına yan yatarak ayaklar karına çekilip, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. (ÇÖK-KAPAN-TUTUN)

⟾ Kapalı bir otoparkta iseniz; 

  1. Araç dışına çıkılıp, yanına yan yatarak, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. Yukarıdan düşebilecek tavan, tünel gibi büyük kitleler aracı belki ezecek ama yok etmeyecektir. Araç içinde olduğunuz takdirde, aracın üzerine düşen bir parça ile aracın içinde ezilebilirsiniz.

⟾ Toplu taşıma araçlarından birindeyseniz;

  1. Gerekmedikçe, kesinlikle metro ve trenden inilmemelidir. Elektriğe kapılabilirsiniz veya diğer hattan gelen başka bir metro yada tren size çarpabilir.
  2. Sarsıntı bitinceye kadar metro ya da trenin içinde, sıkıca tutturulmuş askı, korkuluk veya herhangi bir yere tutunmalı, metro veya tren personeli tarafından verilen talimatlara uyulmalıdır.


➤ Deprem Sonrasında Yapılması Gerekenler:

⟾ Kapalı alandaysanız;
  • Önce kendi emniyetinizden emin olun.
  • Sonra çevrenizde yardım edebileceğiniz kimse olup olmadığını kontrol edin.
  • Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikincil afetlerdir. Bu nedenle eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Hemen binayı terk edin.
  • Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin.
  • Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun.
  • Acil durum çantanızı yanınıza alın, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete geçin.
  • Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla size yapılacak uyarıları dinleyin.
  • Cadde ve sokakları acil yardım araçları için boş bırakın.
  • Her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremler olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapılması gerekenler yapılmalıdır.

⟾ Açık alandaysanız;
  • Çevrenizdeki hasara dikkat ederek bunları not edin.
  • Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durun.
  • Önce yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım edin.
  • Sonra mahalle toplanma noktanıza gidin.
  • Yardım çalışmalarına katılın. Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere -yaşlılar, bebekler, hamileler, engelliler- yardımcı olun.

⟾ Enkaz altında mahsur kaldıysanız;
  • Paniklemeden durumunuzu kontrol edin.
  • Hareket kabiliyetiniz kısıtlanmışsa çıkış için hayatınızı riske atacak hareketlere kalkışmayın. Biliniz ki kurtarma ekipleri en kısa zamanda size ulaşmak için çaba gösterecektir.
  • Enerjinizi en tasarruflu şekilde kullanmak için hareketlerinizi kontrol altında tutun.
  • El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine vurmak suretiyle varlığınızı duyurmaya çalışın.
  • Sesinizi kullanabiliyorsanız kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye çalışınız. Ancak enerjinizi kontrollü kullanın.


*Çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır.

Yorumlar